Je voelt het, of je voelt het niet. De unieke sfeer op het eiland Ibiza. Het is voor mij in ieder geval thuiskomen. Naast het heerlijke mediterrane klimaat en de Spaanse taal, waar ik dol op ben, is het eten verrukkelijk en de afstand ook nog eens ideaal. Op anderhalf uur vliegen lig je met je leesboek in de warme zon op één van de ruim 50 prachtige stranden. En dan niet een druk en populair strand, maar juist de afgelegen baaitjes met ieder zijn eigen karakter. Die zijn het mooist! Ongerepte natuur en tussen de locals in plaats van de vele buitenlandse toeristen. Ja, dat maakt dit eiland voor mij een vakantiebestemming bij uitstek.

Velen van ons kennen Ibiza als het feesteiland. Een stempel die dit eiland door de jaren heen op zich gedrukt heeft gekregen. Graag laat ik je in dit artikel de andere kant van het eiland zien, met leuke eetadresjes waar je traditionele gerechten kunt proeven. 

In het noorden van het eiland ligt de plaats San Vicente. Een gezellige, kindvriendelijke baai met een paar grote hotels, waardoor al snel een levendige sfeer op het strand ontstaat. Niet te druk, maar wel voldoende vermaak binnen handbereik. Aan de zijkant van het strand bevindt zich de unieke Beachclub dan wel restaurant 'On the Beach'. Al jaren een succesvol begrip op het eiland, onder leiding van een Nederlandse crew. De unieke en ontspannen sfeer in combinatie met vriendelijke bediening en bijzonder lekker eten is voor ons alleen al een reden om regelmatig terug te gaan naar Ibiza.     

Het eten bij On the Beach is het bewijs dat de kwaliteit goed kan zijn zonder teveel poespas. Het vlees is enorm mals en je wordt verrast met leuk gepresenteerde gerechten en bijzondere smaken. Een goede reden om eens lekker een dagje in San Vicente op het strand te gaan liggen en tegen het einde van de middag te gaan eten bij restaurant On the Beach.    

Midden op het eiland ligt het idyllische plaatsje Santa Gertrudis. Het kerkpleintje en de ongedwongen, gezellige sfeer op de verschillende terrassen hier omheen, vormen het hart van deze plaats. Rond een uur of negen wordt het klimaat aangenaam en de Spaanse gezinnen komen tot leven. De kinderen spelen met elkaar op het plein, terwijl hun ouders op het terras genieten van lekker eten in goed gezelschap. Santa Gertrudis heeft restaurants met heerlijke, traditionele gerechten die het bezoeken van deze plaats de moeite waard maken. Zo geniet je van de lekkerste paella bij restaurant Le Monde en kun je bij bar Costa traditionele tapasgerechten proeven. En wil je nog even shoppen? Dat kan. Rondom het plein bevinden zich diverse boetiekjes met unieke artikelen op het gebied van kleding, accessoires, servies en hebbedingen voor in huis.      

Op weg naar San Carlos ligt direct aan de hoofdweg het bijzondere restaurant Sansara. Een heerlijke plek waar je in een Boheemse sfeer kunt genieten van de lekkerste gerechten. Buiten op het terras zijn leuke, creatieve plekken gecreëerd waar je, onder het genot van een goede cocktail, achterover kunt leunen en heerlijk naar live muziek kunt luisteren.

De menukaart van Sansara bestaat uit verschillende wereldgerechten, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van organic food. Rond een uurtje of tien 's avonds wordt het hier druk, maar erg gezellig! De hippiecultuur is nog duidelijk aanwezig en je begeeft je midden tussen de lokale bevolking waarvoor dit restaurant duidelijk een meeting point is. Veel lachen en gezellig kletsen met de beste mojito in de hand en het lekkerste eten op tafel. Hoe leuk is het om daar als toerist heel even onderdeel van uit te mogen maken?

 

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en zou je het eiland en deze gezellige plekken ook een keer willen bezoeken? Neem dan een voorproefje en kijk eens op één van de onderstaande internetadressen.

Bar Costa

Plaça de l'Esglèsia, s/n,

07819 Santa Gertrudis de Fruitera,

Illes Balears, Spanje

Website bar Costa

Restaurante Le Monde

Carrer Venda de Fruitera, 11,

07814 Santa Gertrudis de Fruitera, Illes Balears, Spanje

Website Le Monde

On the beach chill out

Cala San Vicente,
07810 Ibiza
Islas Baleares, Spain
 

 

Sansara

Carretera San Carlos
km 9,3 Santa Eulalia Del Río
Islas Baleares, Spain

Website Sansara