Chiazaad, gojibessen, hennepzaad, inca bessen, moerbeien en tarwegras. Allemaal producten die tegenwoordig als superfood worden verkocht. Is het een hype waarin we beïnvloed worden om op een luxe en dure manier het gevoel te krijgen gezond te leven? Of is het een trend waarin steeds meer mensen zich bewust worden van de gezondheidseffecten van onbewerkte voedingsmiddelen? De meningen zijn erover verdeeld en ook hier leidt een commercieel gedreven antwoord vaak niet tot het antwoord waar ik zelf in geloof. 

Ik denk niet dat enkel een aantal producten onder superfoods kan worden geschaard en je door het eten van deze producten een gezonder leven leidt. Dat wordt een te eenzijdig voedingspatroon.

Producten eten zoals de natuur het bedoeld heeft, daar geloof ik wel in. Maar juist de variatie in voeding zorgt ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Te vaak nog wordt het eten van groente en fruit onderbelicht, terwijl deze juist zoveel gezonde voedingsstoffen bevatten. Wel vind ik het een goede trend dat steeds meer mensen willen weten wat ze precies eten. Wij Nederlanders schieten daar dan alleen gelijk zo in door en wordt het eten van superfoods ineens een hype, omdat dit maandenlang in de media wordt geroepen! De commerciële vraag wordt daarmee dusdanig uit zijn verband getrokken, dat ook de natuurlijke bessen, zaden en pitten niet meer in de normale hoeveelheiden uit de natuur gehaald kunnen worden. Superfoods zijn producten met goede eigenschappen, maar zijn in mijn ogen een goede aanvulling op een gezonde en gevarieerde voeding!

 

Een gezonde levensstijl gaat ook samen met voldoende geweging en ik denk dat daar een veel grotere uitdaging ligt. Ik eet zoveel mogelijk verschillende natuurlijke producten die passen in mijn voedingspatroon, waarbij ik rekening houd met mijn eigen energieverbruik en gezondheidssituatie. Ieder mens is tenslotte anders.

Maar wat maken die superfoods nu zo super? Hieronder per superfood kort een aantal kenmerkende eigenschappen.   

 

Chiazaad

Afkomst: Mexico en Guatemala

Voedingstoffen: eiwitten, antioxidanten, calcium, kalium, ijzer, foliumzuur, omega-3-vetzuren en borium.

 

Hennepzaad

Afkomst: West- en Centraal Azië 

Voedingsstoffen: vitamine E, C en B, fytosterolen, mineralen, antioxidanten, rijk aan enzymen (lecithine), omega3 en omega6 vetzuren en essentiële aminozuren.

Gojibessen

Afkomst: China, Tibet en Mongolië

Voedingstoffen: vitamine C, vitamine A, vitamineB1, vitamine B2, mineralen zoals ijzer, koper, nikkel, chroom, magnesium, natrium, calcium en verschillende aminozuren.

 

Tarwegras

Afkomst: Litouwen / US (Ann Wigmore) 

Voedingsstoffen: vitamine A, C en E, mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium, enzymen en een hoge dosis chlorofyl.

Moerbeien

Afkomst: Mexico en Guatemala

Voedingstoffen: eiwitten, antioxidanten, calcium, kalium, ijzer, foliumzuur, omega-3-vetzuren en borium.

Inca bessen (nachtschadefamilie) 

Afkomst: Ecuador, Colombia en Peru 

Voedingsstoffen: Vitamine A, B, B1 (thiamine), C en P, rijk aan eiwitten en antioxidanten en mineralen zoals fosfor en calcium.