Elk jaar kijk ik uit naar de lente, want dan komen de asperges weer op het menu te staan. Dit 'witte goud' is niet alleen lekker, maar ook nog eens über-gezond! De lentegroente zit boordevol mineralen en is bijzonder rijk aan vitaminen. Met name de vetoplosbare vitamine E is flink vertegenwoordigd en beschermd je lijf tegen ontstekingen. Daarnaast bevatten asperges de meeste krachtige lichaamseigen antioxidant glutathion. Deze voedingsstof zorgt ervoor dat de cellen in je lijf worden beschermd tegen vrije radicalen. Kortom, asperges zorgen voor het hele lichaam, van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten.       

Ingrediënten Oosterse zalm met asperges en wakame

  • 2 Sockeye zalmmoten (Wilde Zalm - Visboer)
  • 400 gram witte asperges
  • 100 gram verse wakame (Visboer)
  • 4 eetl. soyasaus
  • 2 teentjes knoflook
  • vers geraspte gember
  • sap van een halve limoen
  • handje geroosterde sesamzaadjes
  • rijstolie

Wakame

Wakame is een zeewier en wat veel mensen niet weten, is dat zeewieren de planten zijn op aarde die de meeste mineralen bevatten. In macroalgen zijn minimaal 39 mineralen ontdekt, die samen 36% van het totaal gewicht kunnen vormen, met calcium, magnesium, natrium, fosfor, kalium, ijzer en jodium als voornaamste mineralenconcentraties. Bovendien bevat vooral wakame 10 keer zoveel calcium als melk. De langst levende mensen komen uit Okinawa (Japan), waar veel zeewier gegeten wordt. De vezels in zeewier helpen om de bloeddruk te verlagen en verminderen de kans op beroerte en hartaanvallen. 

Bron: www.zeewierwinkel.nl

 

 

Bereiding Oosterse zalm met asperges en wakame

  1. Rooster de sesamzaadjes zonder olie in een koekenpan goudbruin.
  2. Pers de knoflook en voeg deze samen met de soyasaus, geraspte gember en het sap van de limoen in een kom.
  3. Roer de marinade goed door elkaar en leg de zalmmoten hierin.
  4. Wrijf de zalm goed door de marinade en laat dit minimaal 10 minuten staan, zodat de smaken lekker in de vis kunnen trekken.
  5. Snijd ongeveer 2 centimeter van de onderkant van de asperges af en schil deze met een dunschiller.
  6. Zet ze rechtop in een aspergepan, vul deze tot de helft met water en zet de pan vervolgens met deksel op het vuur.
  7. Kook de asperges en laat deze vervolgens op laag vuur doorkoken. Afhankelijk van de dikte van de asperges, zal dit bij dunne stelen ongeveer 15 minuten zijn.
  8. Haal de zalm uit de marinade en bak deze vervolgens met een klein beetje rijstolie in de pan.
  9. Zodra de asperges gaar zijn en de zalm een heerlijk bruin korstje heeft, kun je het bord opmaken.
  10. Leg een klein beetje wakame op je bord en voeg daar vervolgens de asperges en zalm aan toe.
  11. Strooi tot slot nog een handje geroosterde sesamzaadjes over het gerecht en een plakje limoen voor een extra frisse bite.

 

Een heerlijke en onwijs gezonde maaltijd!

Eet smakelijk