Het maken van een smaakvolle pompoensoep heeft me de nodige uurtjes in de keuken gekost. Los van het feit dat een pompoen zich niet makkelijk laat snijden, is het ook even zoeken naar de juiste smaken. Met mijn vriend als 'proefkonijn' hebben we aardig wat soepjes geproeft en uiteindelijk samen het recept van deze smaakvolle pompoensoep gecreëerd. Deze soep is niet alleen lekker als voorgerecht, maar zeker ook als lunch. Bovendien eenvoudig mee te nemen naar je werk.

 

Ingrediënten

1 pompoen

800 ml bouillon (kruidenbuiltje voor kippenbouillon + biologisch kruidenblokje)

2 eetl. kokosolie (extra virgin)

2 uien

1 teentje knoflook

1 winterwortel             

 

2 theel. kerriepoeder

1/2 theel. cayennepeper

1 theel. kurkuma

1 theel. komijn

Keltisch zeezout en peper naar smaak

1 eetl. crème fraîche en evt. een handje geroosterde pompoenpitten

Bereiding

1. Kook allereerst het water en laat hier het kruidenbuiltje en blokje in trekken. Dit is een eenvoudige en snelle bereiding van de bouillon. 

Groente snijden

2. De pompoen in vieren en haal de pitten en de draden weg met een lepel. Schil de pompoen vervolgens en snijd deze in blokjes.

3. Maak de winterwortel schoon en snijd deze in kleine schijven.

4. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.

Zet de rest van de ingrediënten op het aanrecht, zodat je alles bij de hand hebt.

Groente koken

5. Doe de kokosolie in een pan en zet deze op het vuur. Wacht tot alle kokosolie vloeibaar is geworden.

6. Fruit als eerste de uien aan totdat deze glazig worden. Het is belangrijk dat de ui niet verkleurd, dit bepaald de smaak van de soep.

7. Voeg de knoflook toe en bak deze kort mee.

8. Nu kunnen alle kruiden toegevoegd worden. De kerriepoeder, cayennepeper, kurkuma en komijn.

9. Voeg de pompoenblokjes, wortel en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het vervolgens minimaal 30 minuten doorkoken op laag vuur.

Soep maken

10. Mix de soep glad met een staafmixer en breng het op smaak met Keltisch zeezout en peper. Vind je de soep te dik? Voeg dan nog wat hete bouillon toe.

Dien de soep op in een diep bord met een lepel crème fraîche en eventueel een handje geroosterde pompoenpitten.    

 

Eet smakelijk! 

 

Wil je de pompoensoep in delen in de vriezer bewaren, laat het dan afkoelen en bewaar de soep niet langer dan twee maanden in de vriezer in een bakje dat daar geschikt voor is. Haal de avond voor de dag van gebruik een bakje uit de vriezer, zodat de soep gedurende de nacht kan ontdooien. Kook de volgende ochtend water en schenk dit in de thermosfles. Laat een tijdje volledig afgesloten staan. Maak de soep warm in een pannetje op het vuur. Zodra de soep heet is, schenk je het gekookte water uit de thermosfles en schenk je de soep erin. De soep blijft minstens tot lunchtijd heerlijk warm en smaakvol!