Winterpostelein is een echte seizoensgroente, maar wordt in Nederland behoorlijk ondergewaardeerd. En dat is jammer, want dit plantje is één van de sterkste in zijn soort en zit vol met goede vitaminen en mineralen. De knapperige blaadjes hebben een frisse smaak en zijn rijk aan vitamine C en ijzer. Bovendien bevat winterpostelein van alle groentes de meeste omega 3 vetzuren, dus erg goed voor het verlagen van je cholesterol.  Vooral in combinatie met de smaak van de kiwi en de cholesterol verlagende eigenschappen van de walnoot is deze salade een echte aanrader!

 

Ingrediënten salade van winterpostelein met kiwi

 • 2 handjes winterpostelein
 • 1 kiwi
 • fetakaas naar smaak (40% vet)
 • 1 handje ongezouten walnoten
 • scheutje witte balsamico azijn
 • scheutje olijfolie
 • 4 seizoenen peper 

 

Probeer zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten en cholesterol verlagende producten te verwerken in je lunch. In deze salade heb ik, naast de goede vetten van de winterpostelein, ook gebruik gemaakt van olijfolie en walnoten. Beide bevatten goede vetten en bovendien hebben walnoten ook nog eens cholesterolverlagende eigenschappen. Daarnaast heb ik fetakaas gebruikt met een vetgehalte van 40%, zodat je wel de lekkere smaak hebt, maar niet het maximale vetgehalte.

Bereiding salade van winterpostelein met kiwi

 1. Schil de kiwi en snijd deze in halve maantjes.
 2. Was eerst de winterpostelein een aantal keer in koud water, zodat al het zand is afgespoeld.
 3. Doe de winterpostelein in een kom en schenk hier een scheutje witte balsamico azijn en olijfolie overheen. Meng dit goed door elkaar.
 4. Leg de blaadjes op een plat bord en leg hier verdeeld de plakjes kiwi overheen.
 5. Brokkel de fetakaas en leg dit samen met de stukjes walnoot op de salade.
 6. Strooi tot slot een beetje peper over het geheel

 

Een ode aan de winterpostelein, eet smakelijk!

 

Winterpostelein wordt, zoals de naam al zegt, tijdens de wintermaanden geoogst en is niet alleen geschikt voor salades, maar zeker ook voor stamppotjes of een heerlijke pesto met walnoot en pecorino. Een groente die je niet zomaar in de supermarkt tegenkomt, maar die zeker de moeite waard is om naar op zoek te gaan.