Wortel is bij uitstek een geschikt ingrediënt voor taarten en broden. Door de wat zoete smaak van deze groente, hoef je weinig suiker meer aan je creatie toe te voegen. Bovendien gaat wortel goed samen met abrikozen, dus kun je tevens een groot deel van de suikers vervangen door de natuurlijke suikers uit dit gedroogde fruit. Voor een extra lekkere smaak heb nog wel een kleine hoeveelheid oersuiker aan dit wortelbrood toegevoegd. Dit is ongeraffineerd gedroogd sap van suikerriet die nog veel mineralen en andere voedingswaarden bevat. Dus een bewuste middenweg tussen gezond en een zoete verwennerij!

 

Ingrediënten

300 gram boekweitbloem

3 theel. wijnsteen bakpoeder

250 gram geraspte wortel

40 gram oersuiker

80 gram gedroogde abrikozen

200 gram vloeibare kokosolie

3 eieren

 

 

½ theel. vanille extract

½ theel. kaneel

 

olijfolie om de cakevorm mee in te vetten

 

Bereiding

De bereiding van wortelbrood is heel eenvoudig.

Verwarm de oven voor op 180°C.

1. Laat de kokosolie vloeibaar worden op laag vuur en snijd de abrikozen in kleine stukken.

2. Voeg alle ingrediënten samen in een kom en meng dit met een spatel goed door elkaar.

3. Giet het beslag in de ingevette cakevorm en bak deze ongeveer 50 minuten in de oven.

 

Heerlijk als ontbijt, lunch of gewoon als tussendoortje met ricotta en honing!

 

Wil je plakjes wortelbrood in delen in de vriezer bewaren? Laat dan het wortelbrood afkoelen en bewaar de plakjes niet langer dan twee maanden in de vriezer in een diepvrieszakje. Haal de avond voor de dag van gebruik een zakje uit de vriezer, zodat je plakje wortelbrood lekker zacht is voor gebruik.