Wat is er nou lekkerder dan een stukje taart bij de koffie of thee? Ik word er happy van! Jammer genoeg zijn veel taartjes ongezond. Ze bevatten geraffineerde suikers en de verkeerde vetten. Deze frisse worteltaart is dan ook een gezonde variant, waarbij ik zoveel mogelijk gebruik heb gemaakt van producten zoals de natuur het bedoeld heeft. Niet alleen lekker bij de koffie of thee, maar ook als ontbijt of als nagerecht een heerlijke traktatie!   

 

Ingrediënten

300 gram wortels

50 gram oersuiker

130 gram maïsmeel

40 gram gedroogde abrikozen

1 vanillestokje

70 gram gesmolten kokosolie

2 eieren

2 theel. wijnsteenbakpoeder

 

 

3 theel. koekkruiden

snufje Herbamare zout

Voor het glazuur:

100 gram Linessa roomkaas light

20 gram kokosbloesem poedersuiker

2 eetl. gesmolten kokosolie

1 eetl. honing

65 gram ongezouten cashewnoten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170°C

Ingrediënten snijden

1. Rasp de wortel met een fijne rasp.

2. Snijd de abrikozen en kleine stukjes.

3. Hak de cashewnoten fijn en haal het merg uit het vanillestokje.

Beslag bereiden

4. Laat de kokosolie in een kom op een pan met gekookt water smelten.

5. Haal de kom van de pan en laat de olie heel even afkoelen.

6. Klop de 2 eieren samen met de oersuiker luchtig met de mixer.

7. Voeg vervolgens de kokosolie en het merg uit het vanillestokje toe aan het beslag.

8. Mix het geheel goed door, zodat het beslag luchtig blijft.

9. Schep tot slot de geraspte wortel door het beslag en laat het geheel even staan.

10. Meng in een andere kom het maïsmeel, bakpoeder, zout, koekkruiden en de stukjes gedroogde abrikoos door elkaar.

11. Voeg het wortelbeslag vervolgens toe aan dit droge mengsel en schep het geheel goed door elkaar.

Worteltaart bakken

12. Plaats bakpapier tussen de bodem en de ring van de springvorm en knip restanten rondom de vorm weg.

13. Vet de springvorm in en strijk het beslag gelijkmatig uit in de vorm.

14. Bak de worteltaart in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin.

Prik ter controle een satéprikker in de taart. Blijft er geen deeg meer aan de satéprikker plakken, dan is de taart gaar. 

Glazuur bereiden

15. Hak de cashewnoten in half grove stukken.

16. Schep de roomkaas in een kom en roer hier de poedersuiker, gesmolten kokosolie en honing doorheen.

17. Wil je de glazuur dikker? Voeg dan meer poedersuiker toe.

Worteltaart serveren

18. Haal de worteltaart uit de oven en laat deze geheel afkoelen.

19. Schep het glazuur op de taart en strijk dit gelijkmatig over de bovenzijde.

20. Strooi tot slot de gehakte cashewnootjes over het glazuur.

Laat de worteltaart nog even in de koelkast staan, zodat het glazuur stevig wordt.

 

Geniet ervan!

 

Wil je de worteltaart nog wat luchtiger? Experimenteer dan met het mixen van het beslag. Klop eerst het eiwit van de 2 eieren luchtig met de mixer en spatel dit vervolgens na stap 9 voorzichtig door het beslag. In stap 6 mix je dan enkel de eidooiers samen met de oersuiker, in plaats van het gehele ei. Schep bovendien het wortelbeslag voorzichtig door het droge mengsel, zodat het geheel luchtig blijft.