Door zelf te experimenteren, ben ik ervan overtuigd geraakt dat bewust leven je gelukkig maakt. Daarin speelt gezond eten voor mij een belangrijke rol. Ik ben dan ook sinds een paar maanden in de wereld van biologisch voedsel gestapt. Ineens moest het roer om! Geen brood meer mee naar kantoor, alle zakjes met smaakversterkers de afvalbak in en ook het vlees van de supermarkt was niet meer goed genoeg. De zoektocht naar natuurlijk voedsel was begonnen! Nu draait de keuken overuren. Ik probeer het ene recept na het andere uit, met mijn vriend als proefkonijn. Aangezien hij het eten snel te flauw vindt, ontstaan er eigen gemaakte recepten met een creatieve, smaakvolle twist.
En alle ingrediënten zo dicht mogelijk bij de natuur! Elke week haal ik groente op de biologische markt bij ons op het plein en in onze vriezer ligt een deel van een biologische koe uit Haaksbergen. Jaja...als we het doen, doen we het gelijk goed!
Op zondag duik ik vaak de keuken in om nieuwe variaties te ontdekken. Of het nou een recept is voor ontbijt, lunch of diner, als ons proefkonijn het een smaakvolle creatie vindt eten we één deel op en vries ik de andere delen in.
Ook het proviand in onze voorraadkast moest eraan geloven. Niet alleen gingen alle pakjes en zakjes de deur uit, ook snoep en koek deden niet meer mee in mijn nieuwe avontuur! In een handomdraai had ik een nieuwe voorraadkast aangelegd, met veel groente en fruit en biologische producten waarvan ik vooraf het bestaan niet eens wist. Al snel greep ik een aantal keer mis in de voorraadkast, waardoor ik erachter kwam dat een tiental producten vaker de revue passeerden in onze keuken dan mijn geheugen aankon. Dat was een mooi moment om een minimale voorraad met de 10 meest gebruikte biologische basisproducten aan te leggen.
Of je nou een heerlijk pompoenbrood, een quîche of gewoon een cracker met ei en avocado maakt, een ei hoort er gewoon bij! Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.
Dat het eten van eieren slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Wel hebben diverse instanties daar verschillende meningen over. Wil je meer weten over mijn ervaringen met cholesterol en cholesterolrijke voeding? Lees dan het artikel 'Cholesterol; volg je hart!'
Noten, zaden en pitten geven een extra bite aan een gerecht en zijn ook nog eens heel gezond. Zo zitten er allerlei belangrijke omega3 vetzuren in zaden en bevatten ze, net als noten, veel gezonde enkelvoudige vetten, vitamine E en vezels. Bovendien bevatten zaden veel gezonde proteïnen, vitaminen, mineralen en plantaardige voedingsstoffen die goed zijn tegen welvaartsziekten.
Naast diverse soorten zaden en pitten zijn ook noten zeer gezond voor het hart. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt als mensen regelmatig noten eten. Ook de aanmaak van cholesterol aanslag op de wanden van de bloedvaten wordt afgeremd als je noten eet. Het gaat hierbij om kleine hoeveelheden die al een gezonde uitwerking hebben. Eens in de twee dagen een handje noten is voldoende.
Wil je weten welke voedingsstoffen bepaalde zaden en pitten bevatten? Lees dan het artikel 'Superfood zonder hype'.
Zowel verse als gedroogde kruiden en specerijen zijn de smaakmakers van een gerecht en absoluut onmisbaar in deze top 10. Een product zo dichtbij de natuur en zonder kunstmatige toevoegingen. Zelf maak ik regelmatig van gedroogte kruiden en specerijen een mix die in een wekpotje voor lange tijd zijn smaak behoud. Heel leuk om zelf te maken en bovendien een aangenaam gezicht in het kruidenkastje.
Voor het op smaak brengen van wokgerechten, soepen of voor het maken van een eenvoudige bouillon, maak ik gebruik van een biologische kruidenblokje. Dit is één van de enige kruidenblokjes zonder kunstmatige smaakversterkers.
Wil je zelf ook een kruidenmix maken? Klik dan hier voor de recepten.
Sinds ik meer op de biologische tour ben, ben ik me ook in de soorten vetten gaan verdiepen. Eigenlijk komt het erop neer dat er verschillende meningen zijn rondom vetten. Ook bij het gebruik van vet probeer ik zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven en bewust gebruik te maken van producten waar verzadigde vetten in zijn verwerkt, zoals kaas, volle zuivel, koekjes, gebak en vette vleessoorten. Ik gebruik biologische roomboter voor op brood en pure kokosolie met geur voor warme gerechten. Kokosolie is welliswaar een verzadigde vet, maar bij verhitting is het de enige olie die je gezondheid niet aantast. Bovendien is kokosolie geen gewoon verzadigd vet, maar een zogenaamd middellange keten vetzuur (MCT). Deze vetten verteren eenvoudig en ons lijf gebruik deze voor energie, niet voor eventuele vetopslag. Tenslotte hebben we, naast eiwitten, ook vetten nodig om vitamines en mineralen goed in het lichaam op te kunnen nemen.
Maak je ook koude gerechten zoals bijvoorbeeld salades? Gebruik hier dan als variatie ook eens olijfolie voor en voeg er vis, noten en/of zaden aan toe voor de goede omega-3 vetzuren. Zo houd je het gebruik van de verschillende soorten vetten in evenwicht. Wel is het van belang dat je regelmatig blijft bewegen, zodat je energieverbruik in balans blijft met je energieinname. Wil je meer weten over het gebruik van vetten? Lees dan hier het artikel over vetten van de Hartstichting.
Knoflook is een ultragezonde groente die al sinds jaar en dag in de keuken wordt gebruikt. Naast de heerlijke geur die vrijkomt als je knoflook bakt, is het een buitengewone smaakmaker die ook nog eens geneeskrachtige eigenschappen bevat. Zo zitten er in knoflook enzymen, eiwitten en is het rijk aan vitaminen B1, B6, B11 en C. Bovendien bevat dit bolgewas vele mineralen waaronder natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Knoflook is goed voor het hele immuunsysteem en heeft hiermee een medicinale werking tegen veel welvaartsziekten waaronder hart- en vaatziekten. Wil je gebruik maken van deze rijke geneeskracht? Eet dan elke dag 1 of 2 teentjes knoflook. En wil je het de dag erna ook nog gezellig houden en de geur van knoflook vermijden? Eet dan na een knoflookmaaltijd een takje peterselie, verse citroen of groene kruiden zoals tijm of oregano. Een kopje groene thee of mintthee doet ook wonderen.
Honing is de meest natuurlijke en gezonde zoetstof die ik ken en bij uitstek mijn favoriet in deze top 10. Ik blijf dit natuurlijke proces van de honingbij dan ook bewonderenswaardig vinden. Na het verzamelen van de nectar gaat de honingbij deze indikken totdat er honing ontstaat die tijdens het indikken van zeer waardevolle enzymen wordt voorzien. Deze enzymen dragen bij aan de medicinale kracht van honing. Zo werkt honing als een natuurlijk antibioticum bij virussen, bacteriën en schimmels en versterkt het eten van honing het immuunsysteem dermate dat infecties kan worden tegen gegaan. Net als zaden bevat ook honing plantaardige voedingstoffen die hun werking behouden als de honing niet warmer wordt dan 37 graden. Daarnaast zitten in honing antioxidanten die het risico op welvaartsziekten verkleinen.
Kortom, een heerlijke natuurlijke zoetstof met een zeer gezonde bijwerking!
Groene thee is een thee die gemaakt is van bladeren van de Camellia sinensis, een plant die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. Bij de bewerking van groene thee komen de bladsappen van de theeblaadjes niet in aanraking met zuurstof, wat betekent dat groene thee niet wordt gefermenteerd. Direct na de pluk wordt het blad kort gestoomd, waardoor het fermentatieproces wordt gestopt. Hierdoor blijven alle natuurlijke stoffen behouden, wat als gevolg heeft dat de groene thee nog vol zit met waardevolle stoffen en daarom bekend staat om zijn heilzame werking. Naast de vele vitaminen en mineralen, bevat groene thee ook veel verschillende aminozuren (eiwitten), tannine en catechinen. Catechinen hebben zeer sterke antioxidatieve eigenschappen die je lijf beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen en houden je lichaamscellen gezond. Kortom, een verfrissende, natuurlijke thee met gezondheidsbevorderende eigenschappen!
Ik drink elke dag 3 tot 5 verse kopjes losse groene thee en dan het liefst de groene Jasmijn thee. Deze is iets zachter van smaak.
Tip: gebruik een variatie aan groene thee eens bij een biologische high tea. Zo leer je verschillende smaken kennen en krijg je ervaring met de wijze waarop je groene thee het beste kunt zetten zodat je de waardevolle stoffen optimaal benut.
Vind je het leuk een ware theegoeroe te worden? Koop dan Het gouden thee boek
Zout is een heerlijke toevoeging aan ons eten. Zonder zout wordt het eten snel flauw. Van nature bevatten zoutkristallen tot wel 91 belangrijke voedingsstoffen, waaronder mineralen en spoorelementen. Aangezien fabrikanten in heel veel producten zout verwerken, is het commercieel gezien voordelig het zout de raffineren. Dit betekent dat alle voedingsstoffen uit het zout worden gefilterd, waardoor het tafel- en keukenzout alleen nog maar voor 99,9% uit natriumchloride bestaat, met daaraan toegevoegd een kleine hoeveelheid jodium en antiklontermiddel.
Hoewel al het zout natriumchloride bevat, is bij Keltisch zeezout dit gehalte met 90% het laagst. De overige 10% in Keltisch zeezout wordt ingevuld door de vele mineralen en spoorelementen, die bij het tafel- en keukenzout ontbreken.
Keltisch zeezout wordt gewonnen in Bretagne, Noord Frankrijk en is te koop bij veel natuurwinkels. Het winningsproces stamt uit de tijd van de Kelten en gebeurt door middel van kleilagen. Het zout wordt verzameld , gedroogd en opgeschept van een grote hoop zout. De bovenste laag die eraf geschept wordt heet ´fleur de sel´ wat bloemenzout betekent. Het is de duurste soort Keltisch zout. Overige delen zijn grijzer en bevatten meer spoorelementen uit de klei. Dat betekent niet dat je klei eet; het is gewoon grijs zout.
Naast de gezonde voedingswaarde heeft Keltisch zeezout een intensere smaak en is een kleine hoeveelheid voldoende voor een rijke smaak!
Gember is een echte musthave in de Oosterse keuken en verdiend een eigen plek in mijn lijst met de 10 biologische basisproducten. Een specerij met een pittige, maar zeer aangename zoete smaak! De Chinese keuken gebruikt gember vaak in vleesgerechten of in combinatie met fruit. De Indiase keuken voegt aan haar curries gember toe en de Indonesische keuken gebruikt gember onder de naam djahé in veel vleesgerechten.
Naast de smaakvolle toevoeging heeft gember ook vele bouwstoffen en vitaminen die een gezonde uitwerking heeft op ons lijf. De meest belangrijke bouwstoffen van gember zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Deze stoffen hebben antioxidante eigenschappen die je lichaam helpen te beschermen tegen welvaartsziekten. Verder zitten er in gember ook allerlei vitamines, mineralen, water, eiwitten, koolhydraten en vezels. De vitaminen die je in gember zult vinden zijn B1, B2, B6, en vitamine C. De mineralen die in gember zitten zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Wil je meer weten over de genezende voedingstoffen van gember? Ga dan naar www.gembergezond.nl.
Door het hoge gehalte aan natuurlijke suikers, voeg ik aan veel gerechten biologische rozijnen toe. Of het nu een salade is, een tajine met stoofvlees of zelf gemaakt bananenbrood, deze gedroogde vrucht is lekker, vezelrijk en boordevol gezonde voedingstoffen. Zo bestaat de rozijn voor een groot deel uit het antioxidant polyfenol, magnesium, kalium en vitaminen uit de B-groep. Aangezien bij het drogen van niet biologische rozijnen zwaveldioxide wordt gebruikt om de kleur mooi te houden, gebruik ik altijd de biologische variant.
Rozijnen geven snel een verzadigd gevoel, dus ook een gezond alternatief als tussendoortje!