Tegenwoordig kunnen we kiezen uit zoveel soorten boter en de één is nog meer bewerkt dan de ander. Wij gebruiken thuis met bakken eigenlijk alleen rijstolie, kokosolie of ghee. Deze zijn het meest natuurlijk en hebben een hoge verhittingsgraad, dus beter voor je gezondheid. We kochten regelmatig een potje ghee, maar sinds kort maken mijn vriend en ik het gewoon zelf. Het is eenvoudig, leuk en veel goedkoper! Heb jij al eens van ghee gehoord of heb je dit wel eens in de schappen zien liggen, maar weet je niet waarvoor je het kunt gebruiken? Ghee is een Indiase vorm van geklaarde boter en graag nemen wij je in dit artikel mee naar de wereld van ghee, het verschil met geklaarde boter, waarom het goed is voor je cholesterol en de manier waarop je ghee eenvoudig zelf kunt maken.

Boter bevat eiwitten. Als je boter in een pan verwarmt en dit bereikt de temperatuur van 175 graden of hoger, dan verbranden deze eiwitten en komen er giftige stoffen vrij die schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij geklaarde boter wordt roomboter verwarmd en komen de eiwitten naar het oppervlak. Deze kun je er vervolgens met een lepel afschrapen. De vaste bestanddelen van de roomboter zakken naar de bodem en het heldere botervet is wat daar bovenop blijft drijven. Je kunt dit heldere botervet vervolgens in een potje doen, af laten koelen en gebruiken bij het bakken.

Bij ghee verwarm je de roomboter langer dan bij geklaarde boter. Ook hier zakken de vaste bestanddelen naar de bodem van de pan, maar doordat je het langer blijft verwarmen, gaan deze bestanddelen bruinen en ontstaat er een nootachtige smaak.

Ghee is niet alleen gezond door de hogere verhittingstemperatuur, het heeft ook nog eens een cholesterolverlagende werking. Daarnaast beveelt de meer dan 3000 jaar oude Indiase geneeskunde ghee aan ter bevordering van een gezonde eetlust. Deze boter bevat veel essentiële vetzuren en is rijk aan vitamine A, D, E en K. Bovendien is ghee goed voor je lever en darmen. Het heeft een reinigende werking. De gifstoffen in je lichaam binden zich aan de ghee en worden eenvoudig afgevoerd. En heb je een allergie waarvoor je eiwitten dient te vermijden? Dan kun je ghee gewoon eten. De eiwitten zijn er tenslotte uit gehaald!    

Leg de roomboter in de steelpan met een dikke bodem en zet de pan op half hoog vuur (1). Zodra de boter is gesmolten, zet je het vuur laag en laat je dit ongeveer 40 minuten lang verwarmen. De eiwitten komen gedurende deze 40 minuten als een soort schuim naar het oppervlak (2). Dit schraap je er met de lepel vanaf. Je ziet vanzelf dat na ongeveer 20 minuten de vaste bestanddelen van de boter naar de bodem zinken en er langzaam heldere punten ontstaan in de bovenlaag (3). Let erop dat de vaste bestanddelen niet aanbranden op de bodem. Dit gaat ten koste van de smaak van de ghee. Als je het schuim van de eiwitten eraf blijft schrapen, ontstaat steeds meer helder botervet (4), kun je na ongeveer 40 minuten de bodem van de pan zien en is de boter voldoende geklaard (5). Maak vervolgens een stoffen zakdoek een beetje vochtig en span deze over een ander pannetje of een hittebestendige maatbeker. Giet vervolgens de boter rustig over de zakdoek, zodat de vaste bestanddelen achterblijven en het heldere botervet in de maatbeker terecht komt. Laat dit botervet een beetje afkoelen en giet het over op één of meerdere weckpotjes. Er zijn wat discussies gaande of je de ghee, die je hebt aangebroken, beter in of buiten de koelkast kunt bewaren. Op beide manier blijft de boter in ieder geval lang houdbaar. Wij bewaren zowel de open als de gesloten potjes buiten de koelkast op een donkere, koele plek. Zo blijft de ghee lekker soepel en smeerbaar.     

   

Benodigdheden

4 pakjes ongezouten roomboter (grasboter)

Steelpan met dikke bodem

Lepel

2 kommetjes

Stoffen zakdoek

hittebestendige maatbeker

2 halve liter weckpotjes