Het is weer het seizoen van de asperges, dus een heerlijke aspergesoep mag niet ontbreken. Voor deze soep heb ik bij de specialist een bak asperges gekocht met alleen de bovenste helft van de asperge. Deze zijn lekker zacht, snel gaar en vol van smaak.

 

Ingrediënten

450 gram asperges

270 gram aspergekoppen

800 ml aspergebouillon (kruidenbuiltje voor kippenbouillon + biologisch kruidenblokje)

1 eetl. kokosolie (extra virgin)

1 ui

      

 

1 teentje knoflook

2 theel. cayennepeper

1 theel. nootmuskaat

100 ml. Alpro soya cuisine

Keltisch zeezout en peper naar smaak

Bereiding

1.  Snijd het onderste deel van de asperges in kleine stukje, totdat de aspergekop ongeveer 3 à 4 cm lang is.

2. Kook vervolgens de aspergekoppen totdat deze zacht aanvoelen als je er met een vork in prikt.

3. Giet de aspergekoppen af en bewaar het kookvocht.

4. Laat in 800 ml. kookvocht het kruidenbuiltje en blokje trekken. Dit is een eenvoudige en snelle bereiding van de aspergebouillon. Bewaar de rest van het kookvocht, indien je straks de soep wat de stevig vindt.

Groente snijden

5. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.

Zet de rest van de ingrediënten op het aanrecht, zodat je alles bij de hand hebt.

Groente koken

6. Doe de kokosolie in een pan en zet deze op het vuur. Wacht tot alle kokosolie vloeibaar is geworden.

7. Fruit als eerste de uien aan totdat deze glazig worden. Het is belangrijk dat de ui niet verkleurd, dit bepaald de smaak van de soep.

8. Voeg de knoflook toe en bak deze kort mee.

9. Nu kan de cayennepeper toegevoegd worden.

10. Voeg de aspergestukjes en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het vervolgens ongeveer 15 minuten doorkoken op laag vuur.

Soep maken

11. Mix de soep glad met een staafmixer en roer de soya cuisine erdoor. Breng de soep vervolgens op smaak met Keltisch zeezout en peper. Vind je de soep te dik? Voeg dan nog wat heet kookvocht toe.

 

Eet smakelijk! 

 

Wil je de aspergesoep in delen in de vriezer bewaren, laat het dan afkoelen en bewaar de soep niet langer dan twee maanden in de vriezer in een bakje dat daar geschikt voor is. Haal de avond voor de dag van gebruik een bakje uit de vriezer, zodat de soep gedurende de nacht kan ontdooien. Kook de volgende ochtend water en schenk dit in de thermosfles. Laat een tijdje volledig afgesloten staan. Maak de soep warm in een pannetje op het vuur. Zodra de soep heet is, schenk je het gekookte water uit de thermosfles en schenk je de soep erin. De soep blijft minstens tot lunchtijd heerlijk warm en smaakvol!