Als ik aan Zuid-Limburg denk, gaat gelijk de vakantiemodus aan en wil ik proeven. Lokale gerechten en ambachtelijk bereide streekproducten. Ter voorbereiding op een weekendje beneden de rivieren gaan we altijd eerst los op het internet. Zoeken naar leuke adresjes waar we natuurlijke producten kunnen eten en kopen die met liefde, aandacht en vakmanschap zijn bereid. Sinds we het een aantal maanden geleden over een andere boeg hebben gegooid, eten wij aanzienlijk minder brood. Na vijf jaar in een bakkerij te hebben gewerkt, blijf ik fan van brood en is het, welliswaar bewuster en verantwoorder, nog steeds onderdeel van mijn voedingspatroon.         

Maar waar koop ik dan het brood dat teruggaat naar zijn oorsprong en goede voedingsstoffen bevat? We leven in een wereld waarin alles snel moet en bijna niemand meer tijd heeft om voedsel te bereiden zoals de natuur dat bedoeld heeft. We kopen brood in de supermarkt dat te weinig tijd heeft gehad om te rijsen, onvoldoende voedingsstoffen meer bevat en waarin kunstmatige toevoegingen en suiker de hoofdrol spelen. Dit alles met als gevolg dat je na het eten van dit brood met een onverzadigd gevoel achterblijft en ook de enzymen onvoldoende tot hun recht komen om in je lijf het juiste werk te doen. 

Wat is het dan fijn om na een kleine zoektocht een bakkerij tegen te komen die terug gaat naar de essentie van eten en haar ambachtelijke vak verstaat. Daarbij bewust kiest voor eenvoud, bijzonder lekker en waar je bovendien ook nog eens je producten kunt kopen zonder dat je in de buurt hoeft te wonen. De Bisschopsmolen in Maastricht, de eerste 100% spelt bakkerij van Nederland!

De Bisschopsmolen in Maastricht is de eerste 100% spelt bakkerij in Nederland die alleen maar natuurlijke grondstoffen gebruikt van lokale telers. Met liefde voor het vak schenkt de Bisschopsmolen aandacht aan haar brood en wordt de tijd genomen om het beste uit de producten te halen. Alleen de mooiste ingrediënten zijn goed genoeg, waarbij zelfs wordt geëxperimenteerd met authentieke granen zoals teff, boekweit, haver en quinoa. Daarentegen komt tarwe niet in het vocabulaire van de Bisschopsmolen voor. Oorspronkelijke granen zijn in de ogen van deze ambachtelijke bakker het meest voedzaam en bevatten veel meer voedingsstoffen dan tarwe. In tegenstelling tot spelt, is tarwe door de jaren heen flink doorontwikkeld, waardoor het weinig waardevols meer toevoegd aan een gezond lijf.

Nou, Maastricht....here we come! Dat wilde ik natuurlijk niet missen en met eigen ogen zien op welke wijze deze ambachtelijke producten worden gemaakt. Het was een beslaagd bezoek! Niet alleen om de liefde voor het vak te zien, maar zeker ook voor het kijkje in de keuken dat we hebben mogen nemen. Een rondleiding door de bakkerij en de molen geeft me een gevoel van vertrouwen wat ik in de supermarkt allang ben verloren. Producten zoals de natuur het bedoeld heeft en teruggaan naar de basis. Bewust kiezen voor eenvoud en nog gezond en bijzonder lekker ook. Ik heb mijn nieuwe bakker gevonden!

 

Ben je nieuwsgierig geworden? Breng dan een bezoek aan deze ambachtelijke Bisschopsmolen in Maastricht of bestel de lekkere producten en ingrediënten via de online winkel.

 

Bakkerij de Bisschopsmolen

Stenenbrug 3

6211 HP Maastricht

www.bisschopsmolen.nl