Afgelopen zomer raakte ik met een collega aan de praat over mijn avontuur naar bewuster leven en het eten van producten zoals de natuur het bedoeld heeft. Mijn collega heeft mij toen de tip gegeven eens een bezoek te brengen aan Gartine in Amsterdam. Willem-Jan en zijn partner Kirsten zijn de trotse eigenaren van deze unieke plek in het drukke centrum van onze hoofdstad. Met passie voor eigen geteelde groenten, kruiden en fruit weten Willem-Jan en Kirsten de lekkerste ontbijt- en lunchgerechten voor je te bereiden. En met liefde! Bij ieder gerecht spat de aandacht ervan af en zijn de smaakcombinaties om jaloers op te worden. Met pure biologische ingrediënten en authentieke streekproducten is het eten bij Gartine een ultiem moment van puur genieten. En als toetje word je verwend met de lekkerste patisserie. Laat je ook eens verrassen en maak tijdens het shoppen in Amsterdam een tussenstop bij Gartine.

Met alleen een adres in de hand wandelde ik afgelopen zomer samen met een vriendin door de drukke Kalverstraat in hartje Amsterdam. Omringd door veel winkelend publiek, toeristen en grote winkelketens bleven wij naarstig op zoek naar het veelbelovende Gartine. Net toen we het vertrouwen op een unieke locatie in een rustieke omgeving wat begonnen te verliezen, stonden we aan het begin van de Taksteeg. Een rustig straatje tussen de Kalverstraat en Rokin, waar je acuut het shoppen vergeet en je even letterlijk de drukke winkelstraat achter je laat. En dat was voor ons de eerste verrassing. Een bijzondere locatie midden in het drukke centrum van een grote stad!

Bij het opende van de deur van Gartine werden we verrast door de sfeer en ruimte. Niet groot en onpersoonlijk, maar klein en knus. Het kleurgebruik op de muren, de met zorg uitgekozen antieke meubelen en het prachtige schilderij van Nicolas Lancret geven je voor even het gevoel dat je in Zuid-Frankrijk bent. De gezellige ambiance was snel voelbaar en na een warm onthaal bleken we een half uur te vroeg te zijn. Dat Gartine een geliefde locatie is, werd ons toen al gelijk duidelijk. Alle tafels waren bezet en ook aan het tafeltje dat Willem-Jan voor ons in gedachte had, zaten nog mensen te genieten van een heerlijke lunch. Dan eerst nog maar even een half uurtje shoppen, wat volgens mij geen enkele vrouw vervelend vindt.    

De open keuken van Gartine is een echte blikvanger. Dat is ook de plek waar de beleving begint, want eten is voor mij beleving. Daar zorgt niet alleen de smaak voor, maar ook de geur en het kunnen volgen van de bereiding in de keuken dragen daar voor mij zeker aan bij. En volgens mij is dit ook de intentie van Gartine, gasten niet alleen maar een gerecht presenteren, maar ook laten beleven wat dit eten met je kan doen. De combinatie van natuurlijke producten, een met aandacht bereid gerecht, een goede sfeer en warme gastvrijheid. Dat maakt een bezoek bijzonder aangenaam en voor herhaling vatbaar.

Veel van de smaakvolle gerechten die in de keuken van Gartine worden bereid kunnen nu ook in eigen keuken worden gemaakt. In 232 pagina's wordt je met heerlijke gerechten door de 4 seizoenen heen geleid en kun je zelf ontdekken op welke wijze de natuurlijke smaken van de verschillende seizoensproducten in een gerecht behouden blijven. Door de sfeervolle foto's en de mooie ingrediënten krijg ik altijd gelijk zin om de keuken in de duiken als ik door het boek blader.  

Dit kookboek maakt mijn totale beleving rondom eten compleet. Allereerst geeft de uitleg van de natuurlijke afkomst van alle groenten, kruiden en fruit mij een gezond en verantwoord gevoel. Daarnaast geldt voor mij dat eten gepaard gaat met gezelligheid. Deze gezelligheid wordt in dit kookboek gecreëerd door sfeervolle foto's en het drank- en muziekadvies waarmee elk recept wordt afgesloten.

Als je van koken houd en je de pure smaken van natuurlijke seizoensproducten waardeert, dan mag dit kookboek eigenlijk niet ontbreken in je boekenkast!

Alle verse groente, kruiden en fruit die in de gerechten worden gebruikt, komen uit eigen moestuin. Sinds 2010 hebben Willem-Jan en Kirsten een eigen moestuin in de Beemster en dat proef je. De puurheid en de echte natuurlijke smaken maken de gerechten bijzonder en erg lekker. Met alleen het idee dat al die verse ingrediënten in je gerecht niet zijn bespoten met allerlei bestrijdingsmiddelen, laat Gartine al een gezonde en verantwoorde indruk bij mij achter!

Een unieke en gezellige plek met heerlijke, natuurlijke gerechten. Ik kom snel weer een tafeltje reserveren.

Heb ik ook jou nieuwsgierig gemaakt en zou je een keer lekker willen eten bij Gartine? Geef dan je reservering telefonisch door, want per mail kun je geen tafel reserveren. Neem alvast een voorproefje en kijk eens op de website van deze unieke plek.

Gartine

Taksteeg 7
1012 PB Amsterdam

Telefoon: 020 320 41 32

Website Gartine