Oké, je hebt er niet altijd tijd voor, maar af en toe is het gewoon leuk om eens flink uit te pakken en een beetje eetbeleving te organiseren. Wij nodigen regelmatig vrienden uit voor een brunch of diner. Dan begint de voorpret al bij het uitzoeken van het menu. Gaan we voor een thema, willen we vis of vlees en hoeveel gangen gaan we serveren? Dit soort momenten zijn bij uitstek geschikt voor nieuwe ontdekkingen. En ja, vaak zijn onze vrienden dan proefkonijn voor een nieuw recept. Nadat het menu theoretisch is samengesteld, starten we op de markt met de praktijk.

Op donderdagochtend hebben wij een biologische markt waar ik de meeste groenten en fruit koop. Daarnaast ga ik graag naar de Turkse supermarkt waar ze diverse graansoorten, verse kruiden, olijven, noten en de lekkerste dadels en vijgen verkopen. We hebben al kip en een deel van een koe in de vriezer liggen, dus alleen als er vis op het menu staat, gaan we op zaterdag de warenmarkt nog even op.

 

Nadat het boodschappenlijstje is afgewerkt starten we met de voorbereidingen. De toetjes worden alvast klaar gezet in de koelkast,  vlees of vis wordt in de marinade gelegd en de recepten nog een keer doorgelezen. Alles onder controle!

Dan kunnen we beginnen met het dekken van de tafel. Niet persée volgens etiquette, maar vooral wel creatief, kleurrijk en gezellig. Ik ben gek op servies en vind het leuk om met een creatieve twist aandacht te besteden aan het dekken van de tafel. Als deze er gezellig uit ziet, komt elke gang volledig tot zijn recht. Het servies maakt tenslotte het gerecht.

Wil je helemaal op chic en de tafel volgens etiquette dekken, kun je hieronder zien op welke manier je het servies presenteert.   

          

Een paar leuke tips voor het creatief verzamelen van servies.

  • Ga eens naar de kringloopwinkel of een rommelmarkt voor bestek met een antieke look of een klassiek theeservies voor een gezellige high tea.
  • Zoek een aantal borden en kopjes waarmee je zelf een etagère kunt maken. 
  • Zoek in een speciaalzaak naar mooi lint wat je om het servet of bestek kunt strikken.
  • Combineer je servies met verschillende kleuren. Dat geeft de tafel een kleurrijk en gezellig aangezicht.  

Bron: www.fonq.nl

Ben je al op een paar leuke ideeën gekomen? Mocht je nog graag wat inspiratie willen opdoen, dan staan onderaan deze pagina nog een paar voorbeelden die je wellicht kunnen helpen.

Nadat de tafel is gedekt, wordt nog de laatste hand gelegd aan de brunch of het diner en wordt het eten op tafel gezet. Voor het serveren van eten kunt je de pannen op tafel zetten, maar dat ziet er vaak wat minder gezellig uit. Hierbij een aantal tips voor het serveren van je gangen.

  • Gebruik dekschalen of een tajine als je Midden-Oosterse gerechten serveert. Dille & Kamille
  • Plaats de serveerschaal op een warmhoudplaatje of een thee warmhouder. Het eten blijft dan gedurende het diner lekker warm. Ikea
  • Wil je een ongedwongen en informele sfeer creëren, serveer dan het eten in buffetvorm.
  • Voor koude gerechten kun je een etagère gebruiken. Het ziet er feestelijk uit en bovendien bespaart het ruimte op tafel.
  • Wil je een tafelschikking? Laat dan op een originele en creatieve wijze zien waar welke gast mag zitten. Klik hier voor een paar voorbeelden