We denken allemaal wel eens: "Stel dat ik de loterij win, wat zal ik dan met het geld doen?" En eigenlijk vind ik het fantaseren over deze bestemming nog het allerleukst. Het hebben van veel geld geeft je een sterke mate van zekerheid en vrijheid, maar word je er nou daadwerkelijk veel gelukkiger van? Stel je eens voor dat je alles kunt kopen wat je zou willen hebben, je niet meer hoeft te werken en je elke dag zou kunnen reizen naar de verste bestemmingen? Wat zou je dan doen als je dat allemaal gedaan hebt? De wensen op je bucketlist zullen in een paar weken of misschien een paar maanden afgevinkt zijn. En dan?      

 

Ik ben ervan overtuigd dat je niet veel geld nodig hebt om een gelukkig leven te kunnen leiden, want het gevoel van geluk zit in jou! Alleen jij kunt je happy voelen door de dingen die je hebt te waarderen en daar tevreden mee te zijn, overzicht en rust te scheppen om geluk toe te laten en een plek of situatie te creëren waarin jij je veilig en geborgen voelt. Dat zorgt voor geluk!

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je geen geldzorgen hebt en je maandelijks voldoende inkomen hebt om in de eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Maar daarna ligt het geluk in jouw handen, niet in jouw portemonnee!

 

Enkel op basis van mijn eigen ervaringen heb ik op een luchtige manier een paar pijlers beschreven die mij houvast bieden in het realiseren waar geluk vandaan komt en vooral ook niet vandaan komt.

    

Mijn vriendin en ik zeggen vaak tegen elkaar: "We leven nu, dus we geven het geld nu uit!" Ik ben dus niet zo goed in sparen. Wel probeer ik elke maand een klein beetje geld opzij te zetten, zodat ik af en toe ook iets kan doen waar wat meer geld voor nodig is. En het zien groeien van zo'n spaarpotje, vergroot bij mij het verlangen om het straks uit te geven. Fantaseren over wat ik er allemaal van kan kopen en het in gedachte al tien keer uitgeven, heerlijk!

 

Een aantal jaar geleden heb ik voor mezelf een bucketlist gemaakt. Een wensenlijstje met alles wat ik in de komende jaren nog graag zou willen ondernemen. En wat bevalt me dat goed zeg! Zo heb ik gespaard om een jaarlang zanglessen te kunnen volgen, omdat ik zingen erg leuk vind en heb  ik twee jaar geleden van een goede vriendin een prachtige ballonvaart cadeau gekegen. Dit vond zij weer leuk om cadeau te geven, omdat ze wist dat ik het heel graag wilde. Het vastleggen van bestemmingen voor je spaargeld maakt niet alleen het verlangen tijdens het sparen groter, maar ook leg je geld opzij met een bewust doel wat mij extra happy maakt!    

 

Op mijn bucketlist staan vooral belevenissen waarvoor ik graag wil sparen. Waarom? Omdat spullen niet langer dan hooguit een week het gevoel van geluk vergroten en daarna willen we weer iets anders kopen. In de huidige wereld wordt steeds meer werk overgenomen door computers en machines, dus eigenlijk zouden wij eerder minder dan meer hoeven te werken. Toch zijn we nog steeds wekelijks veertig uur bezig met het vergroten van ons rijkdom, zodat we steeds meer spullen kunnen kopen. We hebben inmiddels bijzonder veel luxe, maar zijn nog steeds niet tevreden. Dit wordt preference drift genoemd. Daar komt ook nog eens bij dat we voortdurend ons kapitaal blijven vergelijken met anderen, waardoor de behoefte om nog meer te kopen steeds groter wordt naar aanleiding van hetgeen we bij een ander zien. Dit wordt reference drift genoemd.

Kortom, spullen maken niet gelukkig. Ik zal niet ontkennen dat ik van mooie dingen houd, maar nog steeds maakt een eigen creatie met spullen van een kringloopwinkel mij gelukkiger dan een dure televisie!