Homepage » Meringue met pistache en honing

Soms zijn er lekkere gerechten waarvan de ingrediënten niet zo goed te vervangen zijn voor gezondere varianten. Zo heb ik de suiker in deze meringue al een aantal keer proberen te vervangen door een gezondere variant, maar ik vind dat persoonlijk niet ten goede komen van de smaak. Door honing te gebruiken kan ik wel de hoeveelheid benodigde suiker halveren waardoor het toch een iets gezondere uitvoering wordt. Deze meringue  is te lekker om niet te maken en als je het met mate eet, is dit het moment van genieten waard!

 

Titelmeringue.jpg
Bereidingstijdmeringue.png
b402dc2b4fc349dbad4c914d618bd650.jpg

Ingrediënten

4 verse eiwitten

125 gram witte basterdsuiker

1 theel. honing van de imker

1 eetl. water

75 gram ongezouten pistachenoten

½ citroen

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 90°C, maar haal de bakplaat eruit.

Eiwit kloppen

1. Maak de schaal eerst goed schoon door met een halve citroen door de kom te gaan en de kom vervolgens met een keukenpapiertje droog te maken.

2. Scheid in twee aparte schaaltjes het eigeel van het eiwit en voeg na elk ei het eiwit in de schone schaal.

Is er eigeel in het eiwit gekomen, gebruik dan het ei niet meer voor de meringue, want je krijgt dan bij het kloppen geen stevige pieken.

3. Maak ook de mixerkoppen eerst goed schoon met de citroen en droog ze af met een keukenpapiertje.

4. Klop het eiwit vervolgens met de mixer op, totdat het mengsel glanst en stevige pieken vertoont.

Als je de kom op de kop durft te houden, zonder dat het eiwit eruit valt, is het mengsel goed opgeklopt.

5. Meng de honing met het water in een apart schaaltje en spatel dit vervolgens rustig door het eiwit.

6. Hak de pistachenoten grof en spatel ⅔ hiervan langzaam door het eiwit

7. Bekleed de bakplaat met een bakvel en vorm met twee lepels 10 tot 12 meringue brokken. 

8. Strooi tot slot op elke brok nog een kleine hoeveelheid gehakte pistachenoten.

9. Plaats de bakplaat in de oven en laat de meringue ongeveer 3 uur op de lage ovenstand uitdrogen.

Als de meringue voldoende droog aanvoelt, laat je de brokken goed afkoelen, zodat ze stevig en bros kunnen worden. 

 

Heerlijk met een bolletje ijs als dessert of als tussendoortje bij de thee!

 

Dikketip1-16.jpg

Door het opgeklopte eiwit te verdelen over meerdere schalen, kun je de meringue verschillende smaken geven. Zo kun je ook rozenwater gebruiken of verschillende specerijen zoals vanille of kaneel. Je kunt met talloze smaken variëren.