Je hebt het jezelf of iemand die je kent vast wel eens horen zeggen: "Morgen begin ik! Vanaf morgen ga ik minder eten, meer bewegen en wil ik echt weer even een paar kilo afvallen." Allemaal goede voornemens waar we ons dan vol overgave in storten en met volle moed beginnen. Dan na een een week of misschien twee weken begint het een opgave te worden en staat alles alleen nog maar in het teken van eten. Langzaam verdwijnt de wilskracht en je hebt moeite om wederom die taart op het werk af te slaan. Je begint redenen te bedenken om je zwakke moment goed te praten, want ach.....een klein puntje taart kan toch niet zoveel kwaad?  

Langzaam sluipt het oude eetpatroon er weer in en voor je het weet zitten de kilo's zo weer op de dijen geplakt! Het was een goede poging, maar 'ga terug naar af en u ontvangt geen € 200'.

 

Al veel gewichtsconsulenten met de meest populaire dieetvormen hebben de revue gepasseerd. Het werd zo'n hype dat er zelfs een nieuw werkwoord in de grote Van Dale is opgenomen dat afgeleid is naar de eigennaam van een gewichtsconsulent! Dan gaan we met z'n allen toch wel heel ver om een beetje houvast te vinden in iets waar we zelf blijkbaar niet voldoende wilskracht voor hebben.

Toch ben ik van mening dat we zelf heel goed in staat zijn om ons eetpatroon te veranderen en een gezondere levensstijl aan te leren. Het begint alleen bij de vraag: Hoe graag wil je? In dit artikel neem ik je mee naar welke weg ik letterlijk en figuurlijk heb bewandeld om een bewuster en gezonder eetpatroon aan te leren en door een snellere verzadiging minder te eten.  Een leuke bijkomstigheid is dat ik blijvend een aantal kilo's ben kwijt geraakt.

 

Aan het woord 'lijnen' hangt een negatief imago. Het is jezelf bijna alles ontzeggen en je legt de focus volledig op het verlagen van je gewicht. Als je niet uitkijkt wordt afvallen een obsessie en dan ben je verder van huis. Te zwaar zijn heeft volgens mij te maken met maar twee dingen: 1. teveel ongezonde pondjes gaan door het mondje en 2. er is sprake van te weinig beweging. Dus als je het woord  'lijnen' vervangt door het willen veranderen van je voedingspatroon met een bewuste en gezonde levensstijl, is het niet iets tijdelijks, maar verander je essentieel iets aan de basis! Deze manier van gewichtsverlies heeft het voordeel dat je geen jojo effect krijgt, je de aandacht legt op het bewust zoeken naar gezondere voeding in plaats van afvallen en je start niet gelijk met jezelf alles te ontzeggen wat lekker is. Klinkt ideaal toch?

 

Het is natuurlijk niet zo dat het veranderen van je voedingspatroon met een gezondere levensstijl vanzelf gaat. Ook hier zul je wel iets voor moeten doen. Wat daarbij kan helpen is het maken van afspraken met jezelf. En dan geen afspraken over hoeveel gewicht je binnen welke periode wilt verliezen, maar afspraken over het willen veranderen van wat je eet en drinkt. Bereid zijn om het roer om te gooien en je bewust te worden van de producten die in jouw kast liggen. Je zult bereid moeten zijn de pakjes en zakjes, koekjes en snoepjes, bier, frisdrank en wijn te willen vervangen door onder andere groente, fruit, gezonde sapjes, noten, eieren en pure chocolade. Kortom, producten die dichter bij de natuur staan. Om je een beetje op weg te helpen, geef ik je een aantal voorbeelden van afspraken die je met jezelf kunt maken.

  1. Alle koekjes met veel verzadigde vetten gooi ik vandaag nog de deur uit
  2. De pakje en zakjes met kunstmatige smaakversterkers (met name E621/mononatriumglutamaat/gistextract) komen er niet meer in
  3. Ik ben bereid iets meer tijd te steken in het maken van gezond eten   
  4. De zakken chips vervang ik door noten, zaden en gedroogd fruit
  5. Elke dag eet ik meer groente en fruit
  6. Ik ga niet meer elke dag brood eten en vervang dit door alternatieve lunch gerechten       

 

Naast een gezonder voedingspatroon is het ook van belang dat je voldoende beweegt. Bewegen maakt je fysiek en mentaal sterker. Ga het duel met jezelf aan om doelen te stellen en grenzen te verleggen,  Jezelf versterken en je fitter voelen geeft energie en voldoening. Bovendien slaap je beter en kun je beter omgaan met stress. Het maakt je zelfverzekerd en happy! Nu hoef je echt niet elke maand een marathon te lopen, maar elke dag 30 minuten matig intensief bewegen is een goede afspraak met jezelf. Veel mensen hebben een kantoorbaan en bewegen relatief weinig. Toch is het van belang dat je bereid bent een aangeleerd patroon te doorbreken en zelf te ontdekken wat beweging met je doet. Hier een aantal dikke tips:

  1. Zorg dat je elke dag 30 minuten matig intensief beweegt (wandelen, fietsen, zwemmen)
  2. Maak een korte wandeling met je collega's tijdens de lunch
  3. Fiets naar je werk in plaats van de auto te pakken
  4. Ga elk uur even van je pc vandaan en haal koffie voor je collega's of stel die ene vraag niet per mail, maar ga even bij je collega langs.
  5. Ga lopend of op de fiets naar de supermarkt voor die paar boodschappen
  6. Spreek met een vriend op vriendin af dat je één keer in de week samen intensief gaat bewegen (hardlopen, mountainbiken, wielrennen, tennis) Je wordt sociaal gemotiveerd, je beweegt en praat gelijk met elkaar bij.
  7. Maak er een duel van en laat je motiveren voor een beweegmeter. Zo kun je gedurende de dag de hoeveelheid stappen en gelopen afstand meten.
  8. Heb je een blessure, laat je dan niet uit het veld slaan en kijk hier op welke manier je wel in beweging kunt blijven.

 

We worden allemaal elk moment van de dag verleid om te eten. Niet alleen door de beïnvloedbare reclames op tv of in de supermarkt, maar ook door de taart die door collega's wordt trakteert, of de vrijdagmiddagborrel met chips en hapjes of de biertjes tijdens de rust bij de voetbal. Kortom, als we ons er niet bewust van zijn, gaan er behoorlijk van pondjes door het mondje. Maar weet je eigenlijk wel wat er allemaal aan ingrediënten in deze producten zit? In de afgelopen maanden ben ik me gaan verdiepen in wat er in producten verwerkt is en wat dit zowel fysiek als mentaal voor effect heeft. Niet alleen het percentage suiker of vet, maar zeker ook de toevoeging van kunstmatige E-nummers in bijna alle producten heeft een groot effect op je lijf! Het consumeren van industrieel voedsel heeft mij in de afgelopen maanden behoorlijk aan het denken gezet. Ik ben ervan overtuigd dat het voor iedereen de moeite waard is om hier meer aandacht aan te besteden. Dit omdat het gebruik van kunstmatige E-nummers gevolgen heeft voor je gewicht, de balans in je hormoonhuishouding en de ontwikkeling van hartklachten of welvaartziekten zoals migraine of diabetes.  

 

De smaakversterker E621 bijvoorbeeld. Dit is een kunstmatige toevoeging die in bijna elk hartig product is verwerkt. Dit ingrediënt heeft als eigenschap dat je niet verzadigd raakt en alleen maar meer trek krijgt. Het effect is dat er overeenkomende klachten bij mensen zijn geconstateerd zoals migraine, overgewicht en diabetes. Toch blijft een grootschalig onderzoek naar meer schadelijke effecten voor de gezondheid achterwege. Het is gebruikelijk dat het bedrijfsleven achter zo'n onderzoek staat en dit sponsort. Echter, het commerciële belang is in deze dusdanig groot, dat hier vanuit het bedrijfsleven niet aan meegewerkt wordt. Sinds het begin van dit jaar gebruik ik geen enkel product meer waar de kunstmatige smaakversterker E621 in is verwerkt en ik merk dat het bij mij met name effect heeft op de balans in mijn hormoonhuishouding. Geen angstig of onrustig gevoel dat altijd latent aanwezig was, minder pieken in mijn humeur en beter in staat om momenten van rust en bezinning te nemen, zonder je te laten opjagen door prikkels om je heen. Dat draagt voor mij direct bij aan geluk!

 

Ga in de supermarkt maar eens voor het vak met chips staan en haal willekeurig een paar zakken uit het schap. Je zult zien dat in bijna elke zak chips de smaakversterker E621 (gistextract of mononatriumglutaminaat) is verwerkt. Ditzelfde kun je doen bij het vak van de soepen, sausen en het voorverpakte vlees! Start maar eens met het vervangen van alle producten waar de smaakversterker E621 in verwerkt is. Het is niet alleen gezonder, maar ook bij het willen verliezen van gewicht kunnen deze eetlustopwekkende producten beter vermeden worden.

    

Als je bewust en verantwoord gaat eten, dan leg je de nadruk op gezonde producten die snel een verzadigd gevoel geven. Daardoor krijg je minder snel trek en zal je ook minder gaan eten. Uiteraard is je lijf daar in het begin nog niet aan gewend en zal je niet gelijk dat hongerige gevoel kwijt zijn. Je zult meer behoefte hebben aan tussendoortjes. Dit is niet erg, maar dan is het wel van belang dat je tussendoortjes eet die goed voor je zijn en in een kleine hoeveelheid al een verzadigd gevoel geven. Bovendien zal niet gelijk een gewichtsafname optreden. Het is van belang dat je fundamenteels iets verandert en daar de tijd voor neemt. Zodra je het ritme een beetje hebt gevonden, kun je rustig een keer lekker uit eten of dat stukje gebak bij de koffie nemen. Je hoeft jezelf niet alles te ontnemen, want dat haalt de lol er snel af!

 

Alle recepten op Gezondhappy! zijn gemaakt met producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Bovendien maak ik gebruik van biologische producten en producten zonder kunstmatige smaakversterkers. Wil je weten met welke producten of gerechten je het beste je eetpatroon kunt veranderen en het verzadigde gevoel kunt vergroten? Lees dan het artikel 'Help! Ik verander mijn eetpatroon'.