Homepage » Cholesterol verlagende recepten » Vezelrijk ontbijt » Peren kwarktaart met kokos

Een stukje taart als ontbijt! Wie wil dat nou niet? Je kunt het bijna niet geloven, maar deze peren kwarttaart bestaat uit dusdanig veel gezonde ingrediënten, dat het eten ervan niet allen lekker, maar ook nog eens verantwoord is. Een bodem van spelt en havermout met een laag pure kwark uit de Weerribben, gezoet met peer en vanille extract. Ik zeg: 'Goedemorgen!'

 

Titelperenkwarktaart.jpg
Bereidingstijdperenkwarktaart.png

  Ingrediënten peren kwarktaart met kokos

8e7ccb86ea8a47e0bda0094e2d4f73eb.jpg

500 ml halfvolle kwark 

2 theel. gelatinepoeder

60 ml. koud water

4 rijpe peren

2 eetl. vanille extract 

4 eetl. geraspte kokos

 

 Voor de bodem:

100 gram speltbloem

80 gram havermout

50 gram kokosbloesemsuiker

90 gram kokosolie

1 theel. kaneel

50 ml. koud water

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C

Bodem bakken

  1. Zeef de bloem in een grote schaal.
  2.  Voeg hier de havermout, kaneel en kokosbloesemsuiker aan toe en meng dit goed door elkaar.
  3. Laat de kokosolie op laag vuur vloeibaar worden en voeg dit samen met het water toe aan het mengsel.
  4. Meng alle ingrediënten goed door elkaar, zodat een kruimig deeg ontstaat.
  5. Vet een springvorm van Ø 20cm in met kokosolie en bekleed deze vervolgens met bakpapier. Ik houd zelf van een dikke, krokante bodem. Wil je een dunnere bodem? Gebruik dan een springvorm van Ø 24cm. 
  6. Schep het beslag in de springvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem.
  7. Strijk het deeg glad met de achterkant van een lepel. Let erop dat je juist de randen stevig aandrukt.  
  8. Plaats de springvorm in de oven en bak de bodem in ongeveer een half uur krokant.

Kwark bereiden

4. Meng in een kleine kom de gelatinepoeder met het koude water, totdat de poeder is opgelost. Laat dit even staan.

5. Prak 3 van de 4 peren en verwarm dit in een steelpan op middelhoog vuur. Let erop dat je het niet laat koken.

6. Voeg vervolgens het vanille extract en de opgeloste gelatine toe aan het vruchtvlees en houd het mengsel kort warm op laag vuur.

7. Als de gelatine en het vruchtvlees goed door elkaar gemengd zijn, haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen.

Taart opmaken 

8. Haal de bodem uit de oven en laat deze afkoelen. 

9 Schep de kwark in een kom en spatel langzaam het afgekoelde perenmengsel door de kwark.

10. Giet de kwark in de springvorm en verdeel deze gelijkmatig over de krokant gebakken bodem.

11. Klop een paar keer met de springvorm op het werkblad, zodat eventuele luchtbellen oplossen.

12. Zet de taart vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast, zodat de kwark stevig kan worden.

13. Haal de taart uit de koelkast en bestrooi deze met geraspte kokos.

14. Snijd tot slot de laatste peer in partjes en versier hier de bovenkant van de taart mee.

 

Begin de dag goed met een heerlijke punt pure kwarktaart!

 

Dikketip1-12.jpg

Naast peren kun je uiteraard ook ander fruit door de kwark mengen. Gebruik zoveel mogelijk biologisch fruit uit het betreffende seizoen en wat in Nederland geteeld is. Dan heb je fruit dat niet of minimaal bespoten is.