Nitraat komt het meest voor in groente, conserveermiddelen en drinkwater. Ongeveer 75% tot 90% van het nitraat krijgen we via groente binnen. Van nature komt nitraat veel voor in groene groente. De hoeveelheid nitraat in groente is seizoensafhankelijk. In de winter is het percentage ongeveer anderhalf keer zo groot dan in de zomer.

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is bekend dat nitraat in het lichaam van de mens kan worden omgezet in nitriet. Het lichaam neemt alle nitraat uit voeding op. In combinatie met eiwitten uit voeding kunnen uit nitriet nitrosamines worden gevormd.

Lang is het advies geweest dat nitrosamines vermoedelijk kankerverwekkend zouden zijn voor de mens. Echter, is uit recentelijk onderzoek gebleken dat het onwaarschijnlijk is dat de blootstelling aan nitraat via groenten zal leiden tot gezondheidsrisico’s. Daarnaast heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geconcludeerd dat er geen acuut en langetermijnrisico op kanker optreedt bij het eten van nitraatrijke groente in combinatie met vis. Er gelden daarom geen beperkende adviezen meer voor de consumptie van nitraatrijke groente of de combinatie met vis. Ook het wassen en bereiden van nitraatrijke groenten valt onder de bestaande, algemene bewaaradviezen. Lees meer in de Factsheet Adviezen nitraat en nitraatrijke groente (september 2014)

 

Asperges / Aubergine / Bloemkool / Boerenkool / Broccoli / Champignons / Courgette / Doperwten / Knolselderij / Komkommer / Kool / Koolraap / Mais / Paprika / Peultjes / Pompoen / Pastinaak / Prei / Rabarber / Rode kool / Savooien kool / Schorseneren / Snijbonen / Sperziebonen / Spruiten / Taugé / Tomaten / Tuinbonen / Uien / Witlof / Witte kool / Wortelen / Zuurkool

Andijvie / Bietjes (rood) / Bleekselderij / Chinese kool / Kervel / Koolrabi / Paksoi / Postelein / Raapstelen / Radijs / Rammenas / Sla / Snijbiet / Spinazie / Spitskool / Venkel / Waterkers

Met het eten van nitraatrijke groente leek het in eerder onderzoek mogelijk te veel nitraat binnen te krijgen. Dit was een klein, maar vermijdbaar risico en slecht voor de gezondheid. Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat het eten van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen. Lees meer...