Als je gewend bent aan een bepaald voedingspatroon, is het best een uitdaging om ineens het roer om te gooien en je een ander eetpatroon eigen te maken. Een nieuw avontuur met producten waarvan je vooraf het bestaan niet eens wist. Waar ga je beginnen? Graag deel ik mijn ervaringen, zodat je met een beetje houvast kunt starten aan je zoektocht.

Allereerst zorgen de 10 biologische basisproducten voor een goede start aan dit avontuur. Het zijn producten die dichter bij de natuur staan en daarmee een gezonder effect op je lijf hebben dan industriële producten. Ga vervolgens bepalen welke producten je daaraan toe wilt voegen. Dit kunnen producten zijn naar aanleiding van gerechten die je lekker vindt of door artikelen die je gelezen hebt. De volgende stap is onderzoeken waar je deze producten kunt kopen, zodat je vaste adresjes krijgt,

 

Dit draagt bij aan het snel eigen maken van een nieuw patroon. Tot slot is het van belang een aantal uitgangspunten te volgen die je helpen bij een bewust en verantwoord voedingspatroon, waardoor je minder snel en vaak behoefte aan eten krijgt.

  • Blijf altijd variëren in je voeding
  • Kauw langer op je eten
  • Eet producten die een verzadigd gevoel geven
  • Vervang brood vaker door groente en/of fruit
  • Eet kleine porties
  • Gebruik ongeraffineerde producten
  • Vermijd kunstmatige smaakversterkers (E621/mononatriumglutamaat/gistextract)

 

Om je een beetje op weg te helpen, heb ik hieronder een aantal producten benoemd die je aan je nieuwe voedingspatroon kunt toevoegen. Uiteraard is het wel van belang altijd het etiket te lezen, zodat je zeker bent van de ingrediënten die in het product verwerkt zijn.

Voedsel dat snel verzadigd

  • Gekookt ei
  • Avocado
  • Eigen gemaakte soep
  • Roggebrood
  • Quinoa salade
  • Tomaat
  • Bananenbrood
  • Magere kwark met fruit en noten
  • Appel
  • Zilvervliesrijst salade
  • Omelet met groente en verse kruiden
  • Griekse yoghurt met laag vet percentage
  • Muesli noten koeken
  • Banaan
  • Pure chocolade (72% of hoger)
  • Ananas
  • Boeren 30+ kaas
  • Komkommer
  • Noten (hazelnoten, walnoten, amandelen)
  • Boekweit/spelt pannenkoekjes
  • Licht bruisend mineraalwater met citroen
  • Wortel
  • Havermout

Producten met weinig suiker

  • Gekookt ei
  • Roggebrood
  • Fruit (natuurlijke suikers)
  • Komkommer
  • Tomaat
  • Wortel
  • Radijsjes
  • Gedroogd fruit (abrikozen, rozijnen)
  • Walnoten
  • Amandelen
  • Hazelnoten
  • Pure vruchtensappen (natuurwinkel)
  • Vleeswaren zonder dextrose
  • Verse vis
  • Omelet met groente en verse kruiden
  • Pindakaas (natuurwinkel)
  • Jam (natuurwinkel)
  • Avocado
  • Olijven
  • Zongedroogde tomaten
  • Popcorn (zout)
  • Tomatensaus voor courgettespaghetti
  • Pesto
  • Suikervrije producten (natuurwinkel)
  • Producten met Stevia als suikervervanger

 

Producten met weinig verzadigd vet

  • Radijsjes
  • Wortel
  • Komkommer
  • Tomaat
  • Kip- en kalkoenfilet
  • Rosbief
  • Magere runderlapjes
  • Tartaar
  • Biefstuk
  • Gerookte vis
  • Honing
  • Jam
  • Boeren 30+ kaas
  • Komkommersalade
  • Eiersalade
  • Selderiesalade
  • Magere zuivel (melk, vla, yoghurt)
  • Ketchup
  • Curry
  • Tomatensaus voor pasta
  • Drop
  • Pepermunt
  • Waterijs
  • Popcorn
  • Hazelnoten, walnoten, amandelen
  • Kruidkoek
  • Café Noir
  • Bitterkoekje
  • Ontbijtkoek (naturel)
  • Muesli noten koeken