Wij drinken thuis zelden frisdrank, maar aangezien we wel dol zijn op blauwe bessen, mixen we vaak cassis siroop met licht bruisend mineraalwater. De vruchtensiropen zoals je die in de winkel koopt, bestaan voor een groot deel uit geraffineerde suiker. Bovendien is het niet eens zoveel werk om siroop zelf te maken, dus waarom zou je niet zelf een minder zoete variant samenstellen? Een kleine inspanning voor een stap in de gezonde richting!

 

Titelzelfgemaaktesiroop.jpg
Bereidingstijdzelfgemaaktesiroop.png
63c3996db0304af3b5984a42f16c150a.jpg

Ingrediënten

500 gram biologische blauwe bessen

130 gram oersuiker

½ biologische citroen 

 

Voor het steriliseren van de fles:

klein beetje soda

 

 

Bereiding

Fles steriliseren

1. Strooi soda in de fles totdat de bodem van de fles een beetje gevuld is.

2. Giet kokend water in de fles en schud deze even goed heen en weer.

3. Giet het water met soda eruit en spoel de fles nog een keer na met kokend water.

Pas op! De fles wordt inmiddels behoorlijk heet aan de vingers.

4. Giet al het water uit de fles en sluit deze goed af.

Fruit koken

5. Doe de schoongemaakte blauwe bessen in een steelpan en voeg koud water toe tot halverwege de bessen.

6. Breng de vruchten al roerend aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken.

7. Leg een schone, natte keukendoek in een zeef en leg deze zeef op een glazen kom, waarbij onder de zeef voldoende ruimte over is voor de sap.

8. Giet vervolgens het gekookte vruchtenmengsel in de keukendoek en laat het sap een half uur rustig uit de keukendoek lekken. 

9. Je houdt nu ongeveer 250 ml. helder vruchtensap over.

Siroop bereiden

10. Giet de sap terug in de schone steelpan, voeg de suiker en de citroensap toe en breng opnieuw aan de kook.

11. Laat vervolgens de siroop op hoog vuur ongeveer 10 minuten inkoken.

12. Giet de siroop in de uitgekookte fles, plaats de dop erop en laat dit afkoelen.

Nadat de siroop is afgekoeld, wordt de siroop lekker stroperig en kun je de fles minimaal een week in de koelkast bewaren.

 

Heerlijk bij warm weer een glas koude siroop met ijsklontjes!

 

Dikketip1-12.jpg

In dit recept is gebruik gemaakt van blauwe bessen, maar je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken, zoals aardbeien, frambozen of vlierbessen. Limoen met munt is ook een gouden combinatie voor als je wat meer van frisse smaken houdt.