Sinds ik weet dat mijn cholesterol te hoog is, ben ik gaan experimenteren met voeding. Daarbij eet ik door de week zoveel mogelijk alternatieven voor brood en haal ik de benodigde voedingsstoffen uit extra groente, eiwitten en goede vetten.  Aangezien ik wel een echte broodliefhebber ben, blijft dit in het weekend op het menu staan! Ambachtelijk spelt- of zuurdesembrood en dan vooral ongesneden, zodat je lekkere dikke plakken kunt afsnijden. Ook het eten van een eitje probeer ik te beperken tot ongeveer twee keer in de week.

 

Titelgezondeeiersalade.jpg
0b363cbe396a448e92888cab4eabaa7b.png
5e7d26e2d76b4142a7b1e1ffae08eac5.jpg

Ingrediënten gezonde eiersalade

  • 3 eieren
  • handje verse bieslook
  • 1 theel. kerriepoeder
  • ½ eetl. mayonaise
  • 1½ eetl. magere kwark
  • peper en Himalayazout naar keuze
  • Krop gemengde sla
  • 1 ambachtelijk speltbrood (ongesneden)

 

Tot tienduizend jaar geleden hebben granen nooit onderdeel uitgemaakt van ons voedingspatroon en tegenwoordig hebben we in Nederland zelfs een broodcultuur. In de wereld van nu, waar alles snel en makkelijk moet, krijgt het brood ook niet eens de aandacht die het nodig heeft. Voor een langere houdbaarheid worden steeds meer conserveringsmiddelen toegevoegd en ook voor het rijzen van het deeg wordt nauwelijks meer de tijd genomen. Hierdoor heeft brood voor een optimale gezondheid, een negatieve uitwerking op de darmen en het immuunsysteem. Daarom haal ik de vezels uit meer groente en fruit en beperk ik het eten van brood.

Bereiding gezonde eiersalade

  1. Leg de eieren in een steelpan en giet hier koud water bij, totdat de eieren geheel onder water staan.
  2. Laat deze koken en vervolgens 6 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken. Schrik ze vervolgens af onder koud water.
  3. Meng de mayonaise en kwark goed door elkaar. 
  4. Voeg hier de bieslook en kerriepoeder aan toe en meng ook dit door elkaar.
  5. Pel de eieren en snijd deze in kleine stukken.
  6. Meng vervolgens de stukjes ei door de kerrie-bieslooksaus. 
  7. Proef de eiersalade en voeg er vervolgens peper en Himalayazout naar smaak toe. 
  8. Snijd een flinke dikke plak van het zuurdesem- of speltbrood af.  
  9. Beleg deze vervolgens met een beetje gemengde sla en daarna met een laag eiersalade
  10. Strooi er tot slot nog een kleine beetje bieslook en kerriepoeder overheen.

 

Een gezonde lunch voor de lekkere trek.

Eet smakelijk!