De Indonesische keuken blijft favoriet en we verheugen ons er altijd weer op als deze op het menu staat. Zo is de kip smoor een klassiek Javaans gerecht wat ik altijd volgens het familierecept van mijn Indonesische vriendin bereid. Een gezond en voedzaam gerecht met heerlijke smaken. Bovendien nog caloriearm ook, dus wat wil je nog meer? Lekker en verantwoord genieten!          

  

Titelkipsmoormetboontjes.jpg
Bereidingstijdkipsmoor2.png
2482adfa92bb4a9ea6fc98e470c76c7f.jpg

Ingrediënten

1 kilo kip drumsticks

4 à 5 grote biologische tomaten

5 uien

4 tenen knoflook

2 theel. verse nootmuskaat

125 ml. Indonesische ketjap

flinke snuf Himalayazout

3 à 4 eieren

 

 

400 gram sperziebonen

300 gram bruine basmatirijst

Bereiding

Groente snijden

1. Snijd de tomaten in grove stukken.

2. Snijd de ui in kleine stukken, ontvel de knoflook en snijd de teentjes één keer door midden.

Kip smoren

3. Doe de kip drumsticks in een grote pan en voeg hier gelijk de tomaten, uien en knoflook aan toe.

4. Strooi de nootmuskaat erover en voeg een flinke snuf Himalayazout toe.  

5. Schenk tot slot de ketjap over het geheel en zet de pan op laag vuur. 

6. Laat de kip minimaal 90 minuten smoren,

Rest bereiden

7. Kook de eieren 5 minuten, laat ze schikken onder koud water en pel ze.

8. Voeg de eieren het laatste half uur toe aan de kip smoor en dompel ze goed onder de saus, zodat de smaken in het ei trekken.

9. Kook vervolgens de bruine basmatirijst volgens de verpakking.

10. Dop tot slot de sperziebonen en kook deze in een aparte pan gedurende de laatste 20 minuten.

Serveer de kip smoor samen met het ei, de rijst en de sperziebonen op een plat bord en het genieten kan beginnen.

 

Selamat makan!

 

 

Dikketip1-17.jpg

Maak de kip smoor een dag van tevoren, zodat de smaken gedurende de nacht goed in het vlees kunnen trekken. Bovendien heb je dan zelf niet een tijd in de geur gekookt, waardoor je de smaken, na het opwarmen de dag erna, nog intenser ervaart.