Mijn Indonesische vriendin heeft mij een paar jaar geleden kennis laten maken met de Indonesische keuken. Een keuken met bewerkelijke, maar hemelse gerechten. Toch kun je ook voor een eenvoudigere uitvoering kiezen, zonder dat dit gelijk ten koste gaat van de smaak. Voor dit gerecht maak ik dan wel de enige uitzondering en gebruik ik kruiden uit een zakje. Het is wel van belang goed op de ingrediënten te letten, want in veel industriële Aziatische kruidenmixen worden kunstmatige smaakversterkers toegevoegd.

Daarnaast is het bij stoven van rundvlees aan te raden vlees te gebruiken dat direct bij de boer wordt gekocht. Dit is niet alleen biologisch en gezond, maar ten opzichte van industrieel gewerkt vlees ook fijner van structuur, malser en veel smaakvoller!

  

Titelrendangmetsambalboontjes-1.jpg
Rendang.png
3e2a8032fd05445b99653116120fe733.jpg

Ingrediënten

500 gram runderstoofvlees

3 eetl. kokosolie

1 zakje rendang kruidenmix (Sarirasa boemboe)

1 blik kokosmelk (400 ml.)

160 gram pandanrijst

1 zakje kruidenmix Nasi Koening(Conimex)

 

 

400 gram sperziebonen

1 theelepel sambal badjak

handje kroepoek naturel (eigen merk Albert Heijn)

Bereiding

Vlees stoven

1. Snijd het runderstoofvlees in stukken.

2. Doe 2 eetl. kokosolie in een braadpan en zet deze op het vuur. Wacht tot alle kokosolie vloeibaar is geworden.

3. Braad de stukken vlees aan en voeg de rendang kruidenmix toe.

4. Blijf het vlees roeren totdat dit de boemboe goed heeft opgenomen.

5. Voeg de kokosmelk toe en laat het vlees minimaal 120 min. op laag vuur stoven.

Nasi koening maken (na 100 min.)

6. Kook de pandanrijst volgens de verpakking.

7. Giet de rijst af en laat dit een paar minuten staan zodat de rijst droog wordt. 

8. Voeg het zakje kruidenmix voor Nasi Koening toe aan de rijst en roer dit goed door.

Sambalboontjes bereiden (na 100 min.)

9. Snijd de sperziebonen in klein stukken.

10. Breng deze in een pan met voldoende water aan de kook.

11. Laat de boontjes vervolgens 15 minuten doorkoken op laag vuur, waarna je ze afgiet.

12. Doe 1 eetl. kokosolie in een wok en zet deze op het vuur. Wacht tot alle kokosolie vloeibaar is geworden.

13. Wok de boontjes in de kokosolie en voeg de sambal badjak toe.

 

Serveer vervolgens de rendang samen met de nasi koening, de sambalboontjes en kroepoek op een plat bord. 

Selamat makan!