Lasagne wordt in de Nederlandse supermarkten vaak als alles-in-één pakket aangeboden. Lekker makkelijk en snel! Ik vind dat deze Italiaanse ovenschotel uit Midden -Italië meer bewuste aandacht en variatie verdiend. Geen tarwe en kunstmatige smaakversterkers, maar pure producten. Kost je iets meer tijd, maar is gezonder en ik vind het smaakvoller! Bovendien experimenteer ik graag door verschillende uitvoeringen van lasagne te bereiden. Zo heb ik vandaag een lasagne met veel groente en een Mexicaanse twist! 

 

Mexicaansecourgettelasagne.jpg
Mexicaansecourgettelasagne.png
fdc042664abb4a8c929fdbfe14070878.jpg

Ingrediënten

3 courgettes

2 uien

2 winterwortels

1 stengel bleekselderij

1 blik tomatenblokjes

2 teentjes knoflook

400 gram biologisch rundergehakt

 

2 eetl. maïskorrels

1 rode paprika

4 eetl. Mexicaanse kruidenmix

80 gram geraspte boerenkaas

1 eetl. kokosolie (extra virgin)

Keltisch zeezout en peper naar smaak

vierkante ovenschaal (20x20cm)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Groente snijden

1. De courgettes in de lengte in dunne plakken en selecteer per courgette de vier mooiste plakken. Dit worden de lasagnebladen.

2. De rest van de courgettes in fijne blokjes voor de groentemix.

3. De winterwortel en bleekselderij in dunne schijfjes

4. De rode paprika in fijne stukjes

5. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn

Groentemix maken

6. Doe de kokosolie in een pan en zet deze op het vuur. Wacht tot alle kokosolie vloeibaar is geworden.

7. Fruit als eerste de helft van de uien aan totdat deze glazig worden. 

8. Voeg de knoflook en 2 eetl. Mexicaanse kruidenmix toe en bak dit kort mee.

9. Doe de blokjes courgette, winterwortel, bleekselderij en de helft van de tomatenblokjes erbij en laat dit 5-7 min. doorkoken op laag vuur. 

10. Haal de pan van het vuur, mix het groentemengsel glad met een staafmixer en breng het op smaak met Keltisch zeezout en peper.

Gehaktsaus bereiden

11. Zet de pan weer op het vuur en rul het gehakt bruin.

12. Voeg de andere helft van de uien, knoflook en Mexicaanse kruidenmix toe en roer dit goed door elkaar.

13. Voeg daarna de paprika toe en als laatste de tomatenblokjes en de maïskorrels. Laat het geheel een paar minuten doorkoken.  

Ovenschaal vullen

14. Vet de ovenschaal in en schep er een beetje groentemix in.

15. Leg vervolgens een laag met courgette schijven

16. Schep daar bovenop een laag gehaktsaus

17. Vul de schaal daaropvolgend weer met een laag courgette schijven

18. Schep daarna het restant van de groentemix en de saus samen in één laag

19. Sluit vervolgens af met weer een laag courgette schijven.

20. Verdeel de geraspte kaas over deze laatste laag en plaats de schaal in de oven.

21. Bak de lasagne in ongeveer 25 minuten, totdat de kaas mooi bruin en krokant is geworden.

 

¡Que aproveche!