Thuis zijn wij dol op de hamburger, maar dan wel zelfgemaakt en net iets anders dan de hamburger die we allemaal kennen. In dit recept hebben we gebruik gemaakt van lamsgehakt en in combinatie met de baharatkruiden is dit een echte aanrader uit het Midden Oosten! Gehakt is niet het meest magere vlees, maak door gebruik te maken van lamsgehakt dat niet is bewerkt, dit te bakken in ghee en vervolgens te serveren op een meergranen broodje, ben je toch bewust bezig met het verlagen van je cholesterol. 

Titel_brood_lamsburger_met_baharatsaus1.jpg
Bereidingstijdlamsburger-1.png
62c03b0717564c16a63f87b3c04ff65c.jpg

Ingrediënten broodje lamsburger met baharatsaus

  • 600 gram biologisch lamsgehakt
  • 2 eetl. baharat kruiden
  • ½ ei
  • snufje Himalayazout
  • 4 seizoenen peper naar smaak
  • 1 eetl. ghee
  • 2 handjes rucola sla
  • 1 tomaat
  • ½ courgette
  • rijstolie
  • 2 meergranen broodjes

Voor de baharatsaus:

Bereiding broodje lamsburger met baharatsaus

Verwarm de oven voor op 200°C.

  1. Doe het lamsgehakt in een kom en meng hier het halve ei en de baharat kruiden doorheen.
  2. Draai er twee grote, gelijke gehaktballen van en duw deze zachtjes plat tot een hamburger.
  3. Schep de mayonaise, curry ketchup en Griekse yoghurt in een kleine kom en meng dit goed door elkaar.
  4. Roer vervolgens de baharat kruiden erdoor en laat de saus even staan, zodat de smaken kunnen intrekken. 
  5. Breng eventueel op smaak met peper en zout. 
  6. Zet de grillpan op het vuur en laat deze heet worden.
  7. Snijd ondertussen de courgette in ronde schijven van ongeveer een halve centimeter.
  8. Smeer deze schijven in met een beetje rijstolie en breng ze op smaak me peper en zout.
  9. Gril de courgette aan weerszijde, haal ze uit de pan en laat de schijven een beetje afkoelen.
  10. Sprenkel op de broodjes een klein beetje water en zet ze in de oven.
  11. Pak de broodjes na ongeveer 6 minuten uit de oven en laat ook deze een beetje afkoelen. 
  12. Schep ondertussen de ghee in de pan en laat de deze warm worden.
  13. Leg de hamburgers in de pan en laat deze ongeveer 10 tot 15 minuten braden, afhankelijk van de dikte.
  14. Snijd de broodje in de lengte doormidden en smeer de onderste helft eerst in met baharatsaus.
  15. Leg hier vervolgens een handje rucola sla op en daarna een aantal plakjes tomaat en de geroosterde courgette. 
  16. Haal de hamburger uit de pan en leg deze vervolgens bovenop de groente.
  17. Schep tot slot nog een beetje baharatsaus over de hamburger en sluit af met het broodkapje.

 

Een lekker makkelijk gerecht met smaken uit het Midden Oosten!

 

Dikketip1-22.jpg

Heb jij een hoog cholesterol? Gebruik juist dan ghee. Deze Indiase geklaarde boter heeft cholesterolverlagende eigenschappen. Weet je niet wat ghee is of wil je zelf een keer ghee maken? Lees dan ons artikel 'Verlaag je cholesterol met ghee.'